Navigatie

Nieuw

Rijstwijn starter

Artikelnummer: 37
Vorige Artikel 4 van 10 Volgende
€ 9,99 (inclusief 9% BTW)
Voorraad 6 stuks
Aantal

Rijstwijn is een alcoholische drank gemaakt van gefermenteerde, gestoomde kleefrijst (ook wel ketan-rijst of sticky rice), water en gist. Rijstwijn wordt in heel Azië gemaakt. De beroemdste rijstwijnen zijn afkomstig van Shaoxing, in Zhejiang, een provincie van China.

In tegenstelling tot 'gewone' wijn, die wordt gemaakt door gisting van van nature zoete druiven of soms ander fruit, wordt rijstwijn gemaakt uit rijst. Die bevat in tegenstelling tot fruit van zichzelf geen vergistbare suikers, maar zetmelen. In een extra stap worden de zetmelen omgezet tot suiker zodat ze daarna kunnen worden vergist. Dit proces is vergelijkbaar met de stap van het 'maischen' in het brouwen van bier.  

Rijstwijn heeft meestal een hoger alcoholgehalte (18 - 25 %) dan druivenwijn (9 - 16%), die op zijn beurt een hoger alcoholgehalte heeft dan bier (meestal 4 - 8%). Rijstwijn kan gedronken worden, maar wordt het meest gebruikt om mee te koken. Meer informatie over rijstwijn of Aziatische Ingrediënten en Tokowijzer.

Deze starter kan gebruikt worden voor alle Aziatische rijstwijnen, van shaoxing of shaosing rijstwijn, tot sake of mirin. Let op: er zijn zeer veel verschillende soorten rijstwijn, die allemaal een iets andere bereiding hebben en een iets ander resultaat.

In Over Rot (2015) vind je informatie over vele tientallen andere gefermenteerde voedingsmiddelen.

Inhoud

  • 20 gram
  • Ingrediënt: Rijstwijn starter (een verscheidenheid aan schimmels, waaronder Aspergillus oryzae, Rhizopus oryzae, Amylomyces rouxii of Mucor-soorten en gisten waaronder Saccharomyces cerevisiae en Saccharomycopsis fibuliger, Endomycopsis burtonii)
  • Bewaarinstructies: in de koelkast minimaal 6 maanden houdbaar,  meer dan een jaar in de vriezer
  • afkomst: Indonesië
  • Let op: de inhoud van deze starter is identiek aan de tapai starter. Bestel ze dus niet allebei.

Instructies voor het maken van rijstwijn

Ingrediënten:

  • Drie kopjes kleefrijst
  • Water om te weken
  • 1 pakket rijstwijnstarter.
  • 1 eetlepel bloem (optioneel, als je het toevoegt, zal het een zoetere wijn opleveren)
  • 1 kopje water

Materialen

  • 1 grote mengkom
  • 1 groot plastic vergiet
  • 1 schone theedoek
  • een stoommandje of oven
  • een plastic bak van minimaal 3 liter inhoud deksel.

Instructie

  1. Zorg dat alle materialen brandschoon zijn en dat je brandschoon werkt gedurende het hele proces.
  2. Was rijst in een schoon vergiet en doe het in een schone mengkom. Voeg water toe en laat een nacht weken.
  3. Giet de rijst af
  4. Stoom de rijst gedurende 20-30 minuten, de rijst moet doorzichtig/glazig worden en nogg enigszins ‘chewy’ aanvoelen.
  5. Laat volledig afkoelen.
  6. Nadat de rijst afgekoeld is, breng deze voorzichtig over naar een groot vergiet. Zet het onder een kraan en laat het koude water zachtjes lopen en spoel de rijst voortdurend. Gebruik voorzichtig beide handen om de rijst te bewegen totdat alle granen gescheiden en volledig koud zijn. Breek de rijst niet.
  7. Laat uitlekken. Hij hoeft niet kurkdroog te zijn.
  8. Meng ondertussen 4 theelepels starter goed met 1 eetlepel bloem
  9. Giet de uitgelekte rijst in een schone mengkom en voeg dan het gistmengsel toe. Meng voorzichtig met schonen handen. Op dit moment zul heb je erg plakkerige rijst en handen hebben. Zorg dat de rijst intact blijft.
  10. Doe de goedgemixte rijst uit de mengkom over in de container die je gaat gebruiken voor de fermentatie.
  11. Giet een kopje water in de lege maar plakkerige kom en was daar je plakkerige handen in af. Bewaar dat water.
  12. Gebruik je inmiddels schone handen om de rijst gelijkmatig te verdelen en druk de rijst stevig tot een plak.
  13. Nadat de rijst volledig is ingedrukt, duw een gat ongeveer 5 a 6 cm diameter precies in het midden.
  14. Maak je handen nat met het ‘spoelwater’ in de mengkom en zorg door te duwen en te drukken dat het een stevig rijstbouwwerk word en met eveneens een gat met stevige wanden.
  15. Spoel je handen en herhaal.
  16. Giet vervolgens voorzichtig het resterende vocht uit de mengkom over het rijstbouwsel. Deze zal langzaam opgenomen worden.
  17. Dek de container af met een schone theedoek en zet op een warme plek (25-30 graden ongeveer) om te fermenteren.
  18. Na ca 24 uur kun je de theedoek optillen en zul je zien dat er zich water verzamelt in het gat. Schep het eruit met een schone lepel en verspreid het weer over de rijst.
  19. Dit zul je een keer of 3 a 4 keer moeten herhalen in 48 uur om de rijst voldoende nat te houden.
  20. Aan het einde van de tweede dag moet de put behoorlijk vol zijn en is het oppervlak van de rijst ook nog steeds nat. Het begint geurig te worden. Je kunt nu de container weghalen bij de warmtebron en op kamertemperatuur bewaren. Laat je hem te lang op een warme plek dan kan hij gaan beschimmelen of zuur worden.
  21. Op de derde dag: herhaal het scheppen en overgieten nog 3x.
  22. Op de vierde dag: het gat leeg scheppen en overgieten is niet meer nodig. Waarschijnlijk zie je al veel vocht en minder rijst. Duw de rijst 3x per dag onder water.
  23. Aan het einde van de vierde dag zou er veel vocht en bubbels te zien moeten zijn. De rijst is behoorlijk gekrompen en het is heel geurig.
  24. Op de vijfde dag: het borrelen zal mogelijk minder geworden zijn.
  25. Breng de zoete rijstwijn over naar de koelkast. Dek af maar niet strak omdat het nog steeds een beetje fermenteert.
  26. En nu? Je kunt het zo drinken, of verdund met heet water en met extra suiker, of eventueel zelfs distilleren.

 

 

Een initiatief van:

 

Taalkeuze

English English Nederlands Nederlands

Gesloten tussen 4 en 25 augustus

Wegens vakantie is de webwinkel gesloten tussen 4 en 25 augustus.  Orders die starterculturen voor vlees bevatten zullen uiterlijk donderdag 1 augustus verstuurd worden. Andere orders worden uiterlijk zaterdag 3 augustus verzonden.  Order geplaatst tussen 4 en 25 augustus worden 26 en 27 augustus verstuurd.

Aanbieding

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.
© 2017 - 2019 Starterculturen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.