Navigatie

Uniek in Nederland

Black oncom starter

Artikelnummer: 30
Vorige Artikel 5 van 5
€ 9,99 (inclusief 6% BTW)
Voorraad 1 stuk
Aantal

Over Black oncom

Oncom is een traditioneel gefermenteerd product uit Java. Het wordt gemaakt van sojaschroot die over is na het bereiden van sojamelk en/of tofu. Er bestaan twee varianten: black en red oncom. Die eerste lijkt op tempeh en wordt gefermenteerd met Rhizopus oligosporus. Red oncom  maakt men met Neurospora intermedia var. oncomensis. Deze starter is bedoeld voor Black oncom.

Andere bronnen voor oncom zijn de restanten van tapiocameelmaling of pindapersing.

Hier kun je meer lezen over oncom (Engels, Google books). In Over Rot (2015) vind je informatie over vele tientallen andere gefermenteerde voedingsmiddelen.

Inhoud

  • 20 gram, genoeg voor ca 4 a 5 kg black oncom
  • Ingrediënt: Black Oncom starter (Rhizopus oligosporus) en rijstebloem
  • Bewaarinstructies: in de koelkast minimaal 6 maanden houdbaar,  meer dan een jaar in de vriezer
  • afkomst: Indonesië

Instructie voor het maken van Black Oncom

Benodigdheden

  • zeef
  • schone zakdoek
  • staafmixer/blender
  • Een ziploc
  • Een warme plek waar het 25-35 °C is (oven, dekbed met elektrische deken, multifunctionele fermentatiekast of de bak die je ook gebruikt voor koji)
  • thermometer
  • vork of speld

Ingrediënten

  • 250 gram droge sojabonen (toko, of Turkse supermarkt)
  • 1 gram Black oncom starter
  • 15 ml azijn

Bereiding

  • Laat de sojabonen een nacht weken in water. Giet af en voeg circa een liter vers water toe. Pureer de sojabonen met het water met een staafmixer. Kook de smurrie zachtjes gedurende ongeveer een half uur. Er ontstaat vrij veel schuim dus kijk uit dat het niet overkookt.
  • Knijp uit en laat afkoelen
  • Gebruik de sojamelk om te drinken, of om tofu van te maken.
  • Verzuur de bonenschroot door ze te mengen met de azijn.
  • Ent de bonen met ca 1 gram startercultuur. Meng de schimmel zeer goed door de bonen.
  • Pak de bonen strak in een plastic zakje en prik daar met een vork elke paar centimeter gaten in. De schimmel heeft namelijk zuurstof nodig, maar ook weer niet te veel.
  • Laat beschimmelen in je fermentatiecabine. Elke temperatuur tussen de ca 25 en 35 °C is prima. Reken op 3-4 dagen bij 25 °C en 18-24 uur aan het andere eind van het spectrum.
  • Door de groei van het mycelium van de schimmel ontstaat een compacte cake.
  • De black oncom blijft in de koelkast nog een paar dagen goed. 

Een initiatief van:

 

Taalkeuze

English English Nederlands Nederlands

PostNL problemen opgelost

De problemen bij PostNL zijn opgelost. U kunt allen weer gewoon bestellen!

Aanbieding

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.
© 2017 - 2018 Starterculturen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.