Navigatie

Nieuw

Tape (tapai, tapay, lao-chao of khao-mak) starter

Artikelnummer: 36
Vorige Artikel 6 van 10 Volgende
€ 9,99 (inclusief 9% BTW)
Voorraad 5 stuks
Aantal

Tapai (ook vaak als tapay of tape geschreven, en in China en Thailand respectievelijk bekend als lao-chao en khao-mak) is een traditionele gefermenteerde alcoholische bereiding van rijst of ander zetmeelrijk voedsel die vindt in een groot deel van Zuidoost-Azië en delen van Oost-Azië. De naam slaat zowel op de alcoholische rijstpasta als de alcoholische drank die daarvan is afgeleid. 

Alcohol die je kunt drinken óf eten dus!

Het heeft een zoete of zure smaak  en kan als zodanig worden gegeten, als ingrediënt voor traditionele recepten worden gebruikt, of dus verder worden gefermenteerd om er rijstwijn te maken (die verwarrend genoeg in sommige culturen dan ook tapai wordt genoemd).

Tapai wordt traditioneel gemaakt met kleefrijst (ketanrijst of sticky rice), maar kan ook worden gemaakt van verschillende andere aan koolhydraatbronnen, waaronder cassave en aardappelen.

De fermentatie is enorm breed, verschillende schimmels, gisten én bacteriën spelen een rol.

In Over Rot (2015) vind je informatie over vele tientallen andere gefermenteerde voedingsmiddelen.

Inhoud

  • 20 gram
  • Ingrediënt: Tapai starter (onder andere Aspergillus oryzae, Rhizopus oryzae, Amylomyces rouxii of Mucor-soorten en gisten waaronder Saccharomyces cerevisiae en Saccharomycopsis fibuliger en Endomycopsis burtonii). De starter is ook wel bekend onder de namen peh-chu (China), Ragi tapai (Indonesia, Maleisië), nuruk (Korea), Budod/budur/bubud/budbud of budbod (Filipijnen) of look-paeng (Thailand).
  • Bewaarinstructies: in de koelkast minimaal 6 maanden houdbaar,  meer dan een jaar in de vriezer
  • Afkomst: Indonesië

Instructie voor het zelf maken van eetbare Tapai

ingrediënten:

  • 2 kopjes witte kleefrijst (sticky rice, ketan rijst, te koop bij de toko) 
  • Water
  • 2 theelepels rijstwijnstarter
  • 1/2  kop suiker

Bereiding

  1. Laat de rijst een nacht in ruim water water weken.
  2. Spoel af en stoom de geweekte rijst gedurende 45 minuten en laat afkoelen tot lichaamstemperatuur. Pas op dat de rijst niet te heet is, omdat hitte de startercultuur kan beschadigen.
  3. Strooi de tapestarter over de rijst en meng deze een minuut met een schone lepel om gelijkmatig te verdelen. Meng de starter en rijst goed om het risico van bederf te verminderen en de hoeveelheid tijd die nodig is voor fermentatie te vekorten.
  4. Meng een halve kop suiker met water.
  5. Verpak de rijst in lagen in een pot. Giet tussen elke laag wat suikerwater om het fermentatieproces te versnellen.
  6. Vergisting op een warme plek (25-30 graden) gedurende 2-4 dagen.
  7. Na 2 dagen zul je waarschijnlijk een beetje vloeistof in de bodem van de pot zien en de geur van de rijst zal veranderen.
  8. Op dit moment is het gistingsproces voltooid, maar de smaak van de Tapai zal verbeteren als hij een paar dagen in de koelkast wordt bewaard.
  9. De vloeistof die zich op de bodem van de container ophoopt, is een rijstwijn die brem wordt genoemd. Normaal gesproken heeft het al na een paar dagen een zeer laag alcoholgehalte, maar als het verder wordt gefermenteerd, neemt het alcoholgehalte toe. Zie ook het recept voor rijstwijn.

En nu?

Er zijn veel manieren om gefermenteerde kleefrijst te presenteren. Je kunt hem zo eten. Je kunt hem ook toevoegen aan de maaltijd, waaronder ijs en yoghurt!

Meestal gefermenteerde kleefrijst verpakt in potten, of op de traditionele manier, ingepakt met guaveblad of bananenblad. 

Een initiatief van:

 

Starterculturen.nl zal aanwezig zijn op het ROTZOOI festival

Rotzooi festival 26 mei 2019

Taalkeuze

English English Nederlands Nederlands

Nieuwe voorraad zuivelstarters

Nieuw op voorraad: kwark, yoghurt en bifidus starters én complete zuivelpakketten. Binnenkort ook: sojayoghurt en extra kefirstarters.

Aanbieding

Compleet alles in een pakket € 67,58 € 59,99

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.
© 2017 - 2019 Starterculturen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.