nieuw

Vorige Artikel 1 van 4 Volgende

Waterkefirkorrels

Artikelnummer: 41
€ 9,50 (inclusief 9% btw)
Het artikel is uitverkocht.

Maak je eigen probiotische bubbelende gefermenteerde frisdrank met deze waterkefirkorrels!

Andere namen
Andere benamingen zijn onder andere tibicos, tibi, bébéés of Japanse waterkristallen.

Micro-organismen
Hoewel geen twee waterkefirkoloniën hetzelfde zijn, bestaan ze over het algemeen uit een reeks Lactobacillus-, Streptococcus-, Pediococcus-  en Leuconostocbacteriën en Saccharomyces-, Candida- en Kloeckeragisten. Deze worden aan elkaar geplakt door een polysacchariden-gel. Deze plaksuiker geeft ze een half doorzichtig uiterlijk en een textuur van kwetsbare ‘rubberen’ suikerkristallen. 

De basis van je waterkefir bestaat uit water, suiker en smaakstoffen naar keuze. Vaak zijn dat (citrus)vruchten, al dan niet gedroogd, maar de variatie is eindeloos. Vruchtensappen, kruiden, specerijen, gember, dinges, you name it. De smaak die de korrels afgeven is vrij neutraal. De bubbels staan centraal. Eigenlijk is het vooral een goede manier om in enkele dagen van je gewone zelfgemaakte limonade zelfgemaakte priklimonade te maken. Dit is verbijsterend eenvoudig, tintelend fris, ontzettend lekker en zeer bevredigend.

De DIY-champagnes bevatten ongeveer een half procent alcohol.

Inhoud

  • 5 gram gedroogde kefirkorrels (vergelijkbaar met 25-35 gram verse korrels)
  • Geproduceerd in de Verenigde Staten
  • Bewaar op een koele, droge plek tot je ze activeert

Waarom gedroogde korrels?

  • gedroogde korrels zijn lang houdbaar
  • makkelijk te verschepen/mee te nemen, ook naar het buitenland
  • gaan niet achteruit door vervoer
  • licht in gewicht (verzendkosten)
  • je kunt ze al aanschaffen ook als je niet direct die week van plan bent waterkefir te maken
  • je kunt een deel achter de hand houden voor het geval je verse korrels dood gaan
  • na het activeren is de werking van gedroogde korrels identiek aan verse korrels

Activeren gedroogde waterkefirkorrels

  • Doe de gedroogde waterkefirkorrels met 0,25 liter kraanwater in een glazen pot.
  • Voeg 25 gram suiker toe (witte suiker, of een mixje van suikers)
  • Voeg een (liefst biologische) gedroogde vijg, abrikoos of dadel toe toe
  • Sluit af en zet op een iets warme plek, liefst met een beetje zon
  • Roer elke dag een paar keer
  • Laat twee dagen fermenteren, zeef de korrels eruit en combineer weer met wat vers water, suiker en vruchten.
  • Na ca twee keer dit ‘opfrissen’ doorlopen zal je waterkefir al drinkbaar zijn en kun je ermee aan de slag zoals je met verse korrels doet. Soms hebben ze een paar keer extra nodig.

Zelf waterkefir maken

Benodigdheden

  • Fles, pot, plastic bak, whatever voor eerste fermentatie
  • Vergiet
  • Sterke en afsluitbare fles (beugelflessen, PET-fles, champagnefles + kurk) voor 2e fermentatie.

Ingrediënten voor 1 liter waterkefir

  • ca 50-100 gram geactiveerde waterkefirkorrels
  • 75-100 gram zoetstof als suiker of honing, of een mix
  • Smaakmakers: gedroogd fruit (vijgen en citroenschillen zijn heel traditioneel), gember, rozijnen, vanille, munt, thee, enzovoort

Aan de slag, voor 1 liter waterkefir

  1. Neem een liter water. Kraanwater is prima, liefst zelfs een beetje hard. Kefirkorrels hebben mineralen nodig.
  2. Los er de zoetstof in op. Gebruik geen zoetstoffen, de kefirkorrels blieven alleen echte koolhydraten.
  3. Ongeveer 50-100 gram korrels is genoeg voor een liter waterkefir. Hoe meer korrels je toevoegt hoe sterker de fermentatie is (meer koolzuur, minder restsuikers).
  4. Laat de waterkefir bij kamertemperatuur circa 48 uur met de smaakmakers fermenteren in een pot, bak, fles of anderszins. Dek af met een waterslot, zakdoek, los deksel of los gelegd plasticfolie. Dit is de eerste fermentatie.
  5. Giet de waterkefir door een vergiet. De korrels en de smaakmakers blijven achter. Pulk de kefirkorrels tussen de smaakmakers vandaan, spoel ze af en bewaar ze in suikerwater in de koelkast voor een volgend project.
  6. Giet de waterkefir in een afsluitbare PET-fles, beugelfles of champagnefles. Voeg eventueel extra smaakmakers en laat 24-48 uur bij kamertemperatuur op druk komen. Gebruik geen gewone glazen melkflessen (als je die überhaupt nog ergens kunt vinden) of wijnflessen, de druk kan enorm oplopen.
  7. Laat afkoelen in de koelkast.
  8. Serveer en geniet.

Meer leren over fermenteren?
Lees Over Rot, of volg een workshop, ook voor bedrijven en instellingen!

 

© 2017 - 2020 Starterculturen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Meer informatie Accepteren
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.