Navigatie

Nieuw

Gembierbier plant - Gingerbeer plant (GBP)

Artikelnummer: 54
Vorige Artikel 2 van 2
€ 9,50 (inclusief 9% btw)
Voorraad 33 stuks
Aantal

Maak je eigen gemberbier met de enige echte gemberbierplant (GBP)!

Echte gembierbierplant (GBP) is een zeldzame oude startercultuur. Eeuwen geleden was het populair op de Britse eilanden bij het maken van een koolzuurhoudende alcoholische drank met gember als smaakmaker.

Hoewel de cultuur 'gemberbierplant' heet is het niet echt een plant, maar een 'SCOBY', een symbiotische kolonie van bacterien en gisten, verzameld in kleine semi-transparante korrels. Deze 'plant' werd gebruikt om deze suiker-water-gember-oplossing te fermenteren totdat de populariteit stierf en het gemak van het gebruik van gemakkelijker bakkers- en brouwergist deze verving. Deze vervangers produceren ook een gemberbier-achtige drank, maar zijn niet hetzelfde, net zoals brood en zuurdesembrood ook niet hetzelfde zijn.

De symbiotische eigenschappen van bacteriën en gist van de gemberbierplant zorgen -net zoals bij kombucha, waterkefir of melkkefir- voor een unieke levende en zichzelf voortplantende cultuur die een echt rijke en complexe smaak geeft.

De meeste echte hedendaagse gemberbierplant van vandaag is afkomstig van de Duitse Cultuurbank (inclusief die van ons), een van de weinige plaatsen die deze symbiotische cultuur bewaarde voordat deze volledig uitgestorven was. 

Inhoud

  • minimaal 3 gram gedroogde gemberbierplantkorrels (vergelijkbaar met 20-30 gram verse korrels)
  • Geproduceerd in de Verenigde Staten
  • Bewaar op een koele, droge plek tot je ze activeert

Waarom gedroogde korrels?

  • Gedroogde korrels zijn lang houdbaar
  • Makkelijk te verschepen/mee te nemen, ook naar het buitenland
  • Gaan niet achteruit door vervoer
  • Licht in gewicht (verzendkosten)
  • Je kunt ze al aanschaffen ook als je niet direct die week van plan bent gemberbier te maken
  • Je kunt een deel achter de hand houden voor het geval je verse korrels dood gaan
  • Na het activeren is de werking van gedroogde korrels identiek aan verse korrels

Activeren gedroogde gemberbierplantkorrels

  • Doe de gedroogde gemberbierplantkorrels met 0,25 liter kraanwater in een glazen pot.
  • Voeg 25 gram suiker toe (liefst 50% witte suiker en 50% bruine, riet- of  palmsuiker)
  • Sluit af en zet op een iets warme plek, liefst uit de zon
  • Roer elke dag een paar keer
  • Laat twee dagen fermenteren, zeef de korrels eruit en combineer weer met wat vers water en suiker .
  • Na één of twee keer dit ‘opfrissen’ doorlopen zullen je gemberbierplantkorrels klaar zijn en kun je ermee aan de slag zoals je met verse korrels doet.

Zelf gemberbier maken van de gemberbierplant
 

Traditioneel GBP-recept:

Geeft de traditionele, licht pikante gemberbiersmaak, maar kan een tragere GBP-groei en een tragere algehele activiteit hebben.  Gebruik 50% witte suiker en 50% bruine, riet- of  palmsuiker voor meer activiteit of als de korrels niet goed lijken te werken.

  1. Doe 2 eetlepels van de gerehydrateerde gemberbierplant in een glazen pot met een inhoud van minimaal 1L.
  2. Rasp een stuk gemberwortel van 4 cm, meng met wat water en pers uit (met schone handen). De vezels gebruik je niet.
  3. Voeg 6-8 eetlepels witte suiker + het gembersap toe 
  4. Voeg een liter water toe. Vul niet tot de rand. Koud, koel of kamertemperatuur is het beste. Roer met een houten, plastic of roestvrijstalen lepel totdat de suiker grotendeels is opgelost.
  5. Dek af met een doek, kaasdoek of keukenpapier en een elastiekje, zodat je gemberbierplant kan ademen terwijl hij tegelijkertijd wordt beschermd tegen vervuiling zoals stof en fruitvliegen.

  6. Zoek een plek voor je gemberbier uit direct zonlicht. Je kunt ze een keer schudden / roeren tijdens de vergisting. 

  7. Drie tot zeven dagen fermentatie is een gebruikelijke periode voor gemberbier. In de zomer kunnen ze ongeveer 3 dagen worden gedaan, en in de winter kunnen ze langer duren, 5-7 dagen. Experimenteer gewoon een beetje en ontdek wanneer het je de juiste zoetheid en smaak bereikt. 

  8. Zet een fijne plastic of roestvrijstalen zeef over een pot of kom en giet alles erin. Verwijder eventuele gember of citroen. Knijp eventueel de citroen uit voor een sterkere citroensmaak.

  9. Gemberbier is milder dan kombucha, maar sterker dan waterkefir, het zou een merkbare smaakverandering moeten hebben - zoals zoete appelazijn met bier en gember. Bubbels zijn meestal heel subtiel (als het al aanwezig is, op het moment van uitpersen) maar zal toenemen als het wordt gebotteld (meer hierover hieronder).

  10. Laat optioneel nog even fermenteren in een afgesloten petfles, beugelfles of andere drukbestendige fles. Gemberbier smaakt het beste (dwz verse, afgeronde smaken - naar onze mening) binnen 48 uur nadat het is gekoeld, en krijgt een meer droge 'volwassen' drankaroma aan te nemen na enkele weken te zijn gebotteld

 

Tips en variaties

  • Af en toe zal de eerste batch of twee een vieze geur hebben. Geen probleem, maar gooi dan de eerste paar keer dat het het maakt weg. Na de tweede of derde keer zal het lekker zijn.  Als het aanhoudt, laat je korrels een paar dagen in schoon water in de koelkast liggen en vervang je het water dagelijks.
  • Voeg eventueel extra smaakmakers toe aan de fles
  • voeg eventueel wat extra suiker toe op fles voor wat meer fermentatie of een zoetere smaak.

Een initiatief van:

 

Gratis starter bij elk worst- of charcuteriepakket

Zo lang de voorraad strekt: GRATIS Raps Biostart Sprint starter ter waarde van €8,99 bij elk worst of charcuteriepakket.

 

 

Taalkeuze

English English Nederlands Nederlands

Aanbieding

Alles-in één-zuivelpakket € 34,00 € 28,95

Bestellingen van 7 november tot 11 november

Bestellingen geplaatst tussen 7 en 11 november zullen op dinsdag 12 november worden verzonden. 

Nieuw: barley koji

Op veler verzoek hebben we barley (gerst) koji aan ons koji-assortiment toegevoegd. 

 

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.
© 2017 - 2019 Starterculturen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.