Navigatie

Nieuw

Vorige Artikel 7 van 14 Volgende

Matsoni (Kaspische Zee yoghurt)

€ 8,95 € 7,95 (inclusief 9% btw)
Voorraad 27 stuks
Aantal

Matsoni is een mesofiele met een iets dunne, vla-achtige textuur met tonen van honing.  Voor een mesofiele yoghurt is hij relatief zuur, maar objectief beschouwd toch nog steeds mild. De structuur is zacht met een roeryoghurtachtige structuur. Hij wordt vooral veel gedronken in Georgië en Armenië.

Als gefermenteerde melkcultuur heeft het veel voordelen voor de gezondheid, waaronder levende probiotica en gemakkelijk verteerbare voedingsstoffen uit de melk (inclusief lactose).

Vergelijkbaar met oa:

  • Caspische Zeeyoghurt of Caspian Sea Yoghurt

Geen yoghurtmaker nodig
Deze yoghurt maak je op kamertemperatuur, geen yoghurtmaker of iets dergelijks is nodig. Het kan gewoon op het aanrecht.

Inhoud

  • 3 gram heirloom mesofiele droge yoghurt starter
  • Genoeg voor de rest van je leven
  • Geproduceerd in de VS.

Micro-organismen

Verschillende Lactobacillus en Streptococcus soorten. Gisten zijn onder andere Kluyveromyces marxianus, Candida famata, Saccharomyces cerevisiae, Lodderomyces elongisporus en Kluyveromyces lactis.

Waarom gedroogde Matsoni starter?

  • gedroogde starters zijn lang houdbaar
  • makkelijk te verschepen/mee te nemen, ook naar het buitenland
  • gaat niet achteruit door vervoer
  • licht in gewicht (verzendkosten)
  • je kunt ze al aanschaffen ook als je niet direct die week van plan bent yoghurt te maken
  • je kunt een deel achter de hand houden voor het geval je verse yoghurt slechter van kwaliteit wordt
  • na het activeren is de werking van gedroogde yoghurt als starter identiek aan verse yoghurt

Bewaarinstructies
In de koelkast of vriezer. Bewaar de yoghurtstarter ook na gebruik in de vriezer in een Ziploc-zak, of gevacumeerd. De starter is zeer hydrofiel - als er vocht in het pakje komt, zal het de kwaliteit achteruit gaan. Houdbaarheid minstens een jaar in de vriezer, maar in de praktijk langer.

Meer leren over fermenteren? 
​Lees Over Rot, of volg een workshop, ook voor bedrijven en instellingen!

Het activeren van je starter

  1. Leeg het pakket startercultuur in een schone pot. Crush de vlokken wat fijner met een schone vork of lepel. 

  2. Giet een 1/2 glas gesteriliseerde (houdbare) melk over starter, roer goed en laat een paar minuten rusten om te rehydrateren . 

  3. Roer weer zeer goed totdat alle stukjes opgelost zijn. Dit duurt soms even. 

  4. Dek af met een stuk keukenrol of zakdoek, vastgezet met een elastiekje. 

  5. Laat 48 uur rijpen bij kamertemperatuur of ietsje warmer. Zodra het verdikt of na 48 uur, verplaats het naar de koelkast en laat een uur of 6 terugkoelen. 

  6. Het is mogelijk dat de yoghurt op dit moment nog wat dun is. Dat geeft niet. De consistentie zal verbeteren in de volgende paar batches.

  7. Voeg de starter toe aan een liter gesteriliseerde (houdbare) melk en roer goed.

  8. Dek af met een stuk keukenrol of zakdoek, vastgezet met een elastiekje

  9. Laat 12 tot 48 uur bij kamertemperatuur fermenteren.  Afhankelijk van de temperatuur  en je starter kan het 48 uur duren voordat de yoghurt volledig is gefermenteerd. 

  10. Laat ca 6 uur in de koelkast terugkoelen. 

  11. Deze yoghurt kun je nu direct eten, en een beetje bewaren voor een volgende batch of, en dat heeft de voorkeur in ijsklontzakjes invriezen als ‘moederstarter’. Elk ijsklontje is weer een starter voor een liter melk.

Yoghurt maken van je moederstarter

  1. Vanaf nu kun je ook gaan spelen met andere soorten melk: koeien, schapen, geiten, magere melk, volle melk, rauw, etc. Of bereid het eens met room. Let erop dat je met name van gepasteuriseerde melk moeilijk yoghurt kunt maken, de textuur zal wat dun blijven. Verhit de melk enkele minuten tot 90 ° C en laat weer afkoelen. Dat zorgt voor een betere consistentie. Gesteriliseerde melk hoeft niet verhit te worden.   
  2. Meng een ijsklontje van je yoghurtstarter bij ca. een liter melk, roer een paar keer.
  3. Laat 12-48 uur fermenteren op kamertemperatuur.
  4. Koel terug in de koelkast.
© 2017 - 2019 Starterculturen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.