-11%
Crème fraîche
Tuurlijk, je kunt heel aardige créme fraîche maken met slagroom en een willekeurige yoghurtstarter, maar dit is the real deal. Verbazingwekkend romig, mild zuur en van nature zoet met meer body en complexe smaken dan verse room. En, mesofiel, dus je maakt het gewoon op je aanrecht.
Geen yoghurtmaker nodig
Deze starter is mesofiel. Je maak hem dus op kamertemperatuur, geen yoghurtmaker of iets dergelijks is nodig. Het kan gewoon op het aanrecht.
Inhoud
- 3 gram heirloom mesofiele droge starter
- Genoeg voor de rest van je leven
- Geproduceerd in de VS.
Waarom gedroogde starter?
- gedroogde starters zijn lang houdbaar
- makkelijk te verschepen/mee te nemen, ook naar het buitenland
- gaat niet achteruit door vervoer
- licht in gewicht (verzendkosten)
- je kunt ze al aanschaffen ook als je niet direct die week van plan bent yoghurt te maken
- je kunt een deel achter de hand houden voor het geval je verse yoghurt slechter van kwaliteit wordt
- na het activeren is de werking van gedroogde yoghurt als starter identiek aan verse yoghurt
Bewaarinstructies
In de koelkast of vriezer. Bewaar de yoghurtstarter ook na gebruik in de vriezer in een Ziploc-zak, of gevacumeerd. De starter is zeer hydrofiel - als er vocht in het pakje komt, zal het de kwaliteit achteruit gaan. Houdbaarheid minstens een jaar in de vriezer, maar in de praktijk langer.
Meer leren over fermenteren?
Lees Over Rot, of volg een workshop, ook voor bedrijven en instellingen!
Het activeren van je starter
Leeg het pakket startercultuur in een schone pot. Crush de vlokken wat fijner met een schone vork of lepel.
Giet een 1/2 glas gesteriliseerde (houdbare) melk over starter, roer goed en laat een paar minuten rusten om te rehydrateren .
Roer weer zeer goed totdat alle stukjes opgelost zijn. Dit duurt soms even.
Dek af met een stuk keukenrol of zakdoek, vastgezet met een elastiekje.
Laat 48 uur rijpen bij kamertemperatuur of ietsje warmer. Zodra het verdikt of na 48 uur, verplaats het naar de koelkast en laat een uur of 6 terugkoelen.
Het is mogelijk dat de yoghurt op dit moment nog wat dun is. Dat geeft niet. De consistentie zal verbeteren in de volgende paar batches.
Voeg de starter toe aan een liter gesteriliseerde (houdbare) melk en roer goed.
Dek af met een stuk keukenrol of zakdoek, vastgezet met een elastiekje
Laat 12 tot 48 uur bij kamertemperatuur fermenteren. Afhankelijk van de temperatuur en je starter kan het 48 uur duren voordat de yoghurt volledig is gefermenteerd.
Laat ca 6 uur in de koelkast terugkoelen.
Deze yoghurt kun je nu direct eten, maar het is geen crème fraîche natuurlijk. Vries daarom de starter in ijsklontzakjes in als ‘moederstarter’. Elk ijsklontje is weer een starter voor een liter room.
Crème fraîche maken van je moederstarter
- Meng een ijsklontje van je starter bij ca. een liter room (minder mag ook) en roer een paar keer tot alles goed is gemengd.
- Laat 12-48 uur fermenteren op kamertemperatuur.
- Koel terug in de koelkast.