Navigatie

Nieuw - compleet en gegarandeerd veilig

Vorige Artikel 3 van 4 Volgende

Komboecha pakket

€ 29,99 (inclusief 9% btw)

Komboecha (of kombucha) is lekker, hip en -mogelijk- gezond. Je kunt er eindeloos mee varieren en je eigen smaak aan geven. Met dit complete komboechapakket - inclusief gegarandeerd veilige SCOBY - ben je in een keer klaar om de rest van je leven je eigen komboecha te brouwen.

Koop een veilige SCOBY
Komboecha is geweldig lekker en leuk om te maken, maar ook niet helemaal vrij van gevaar. In de jaren ’90 waren er enkele gevallen van acute vergiftiging door het drinken van komboecha, en er zijn ook wel vondsten van giftige bacteriën als Bacillus anthracis (anthrax) gerapporteerd. Daarom koop je misschien liever geen SCOBY op Marktplaats maar uit een betrouwbare bron. Onze SCOBYs zijn getest en gegarandeerd pathogenen vrij!

Micro-organismen

  • Geen twee komboecha-SCOBY’s zijn gelijk maar de volgende microben worden veel gevonden. Gisten: Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii en Zygosaccharomyces bailii. Verder vind je verschillende candida- en aspergillusgisten. Bacteriën die veel in komboecha zitten zijn Bacterium xylinum, Bacterium gluconium en Acetobacter hetogenum.

De geur van komboecha is licht gisterig en de smaak is friszuur, maar wordt bij een langere fermentatietijd scherper . Al naar gelang de bereidingswijze ontstaat er ook een fris bubbeltje en in de verte proef je vaak nog een restje zoet en wat van het wrange van thee. Hoe langer je komboecha laat fermenteren, des te meer suikers er worden omgezet en hoe zuurder het resultaat is. Dat heb je zelf in de hand. Een dag of negen bij kamertemperatuur vinden wij een mooi gemiddelde.

Komboecha is inmiddels een van onze favoriete gefermenteerde dranken, al hebben we er wel een beetje aan moeten wennen. De variaties zijn werkelijk eindeloos, zowel als frisdrank, en als ingrediënt in innovatieve culinaire bereidingen. Hieronder volgt het basisrecept, maar lees vooral ook de tips en variaties. Er is heel veel mogelijk.

Wat zit er in het pakket

  • fermentatiepot
  • kaasdoek
  • een komboecha SCOBY
  • een thermometer
  • Een duidelijke instructie inclusief plaatjes en logboek

Hoe maak ik komboecha?

 

Ingrediënten

  • Komboecha SCOBY met het vocht
  • 1 l water
  • 5-7 g thee (zwart, groen of een mixje)
  • 50 gram suiker. Rietsuiker werkt bij ons beter dan geraffineerde suiker.

Bereiding

  1. Steriliseer je pot met heet water
  2. Kook het water, los er de suiker in op en laat de thee trekken tot het een pittige kleur en smaak heeft.
  3. Verwijder de theeblaadjes en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  4. Plak de thermometer aan de buitenkant van de pot
  5. Voeg de SCOBY en het vocht toe aan de thee. 
  6. De zwam houdt van zuurstof dus doekje erover en elastiekje erom.
  7. Komboecha kun je maken in de brede temperatuursrange, dus kamertemperatuur werkt prima, maar als je een iets warmere plek hebt (denk aan lekker zomerse temperaturen van zo’n 25-30 °C), dan geeft hij daar wel de voorkeur aan.
  8. Laat een week fermenteren buiten direct zonlicht.
  9. Proef na dag 7 elke dag met een schone lepel om te bepalen of je hem lekker vindt.
  10. Haal de SCOBY eruit samen met ongeveer 300 ml kombucha. Bewaar die in de koelkast in een afgesloten pot.
  11. Giet de komboech in een (beugel)fles, petflessen of champagneflessen als je een bubbelende komboecha wilt. Voeg nog een of 2 theelepels suiker toe en laat nog een dag of 2-3 fermenteren in een afgesloten fles, waarbij de komboecha tegelijkertijd op druk komt.
  12. Laat optioneel afkoelen tot je favoriete drinktemperatuur.

Tips en variaties

  • Groene thee geeft een wat mildere komboecha dan zwarte thee. Een combinatie van groene thee en jasmijn is onze favoriet.
  • Thee is de traditionele basis voor komboecha, maar daar is niet echt een functionele reden voor. Het enige dat de zwam wil, is suiker en een zure omgeving. Zo maakten wij waanzinnige druivensapkomboecha, pannenkoekstroopkomboecha, appelsapkomboecha en koffiekomboecha. Niet te zuipen die laatste, maar gaaf is het wel. Gebruik voor elk wel een aparte zwam, die neemt namelijk zowel kleur als smaak aan.
  • Heel gaaf: een beetje aromahop tijdens je tweede fermentatie geeft een heel volwassen, maar toch nagenoeg non-alcoholische, drank.
  • Je kunt komboecha ook gebruiken als starter voor andere frisdranken. 25% komboecha geeft na een paar dagen vergisten op fles een fijn zuurtje én een bubbel bij, om het even welke, andere suikerhoudende drank. Dat kunnen fruit- of groentesappen zijn, maar ook smaakmakers die je zelf hebt opgelost in water.
  • Ga je langere tijd op vakantie, of ben je de komboecha gewoon even helemaal zat, maak dan een verse suikerthee en bewaar de komboecha daarin in de koelkast. Ververs eens per maand of anderhalve maand. Invriezen kan, samen met wat vocht, ook.
  • Houd een extra komboechazwam achter de hand (in de koelkast, zie tip hierboven) voor het geval je hoofdzwam komt te overlijden door overexperimenteren, verwaarlozing of anderszins.
  • Geef je SCOBY een toffe naam: vele kwinkslagen zijn je voorgegaan Scoby-Wan-Kenobi, Scoby dooby doo, Scoby Diver, Scoby Dick, Jon Bon Scoby en Scoby Maguire bijvoorbeeld.

 

© 2017 - 2019 Starterculturen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.