Uniek: glutenvrij

Vorige Artikel 13 van 13 Volgende

Glutenvrije zuurdesem starter

Artikelnummer: 63
€ 11,00 € 9,99 (inclusief 9% btw)
Voorraad 1 stuk
Aantal

Wat is zuurdesem

Zuurdesembrood wordt gemaakt door deeg te fermenteren met behulp van natuurlijk voorkomende lactobacillen en gist. Zuurdesembrood heeft een zuurdere smaak en een betere inherente houdbaarheid dan brood gemaakt met bakkersgist, vanwege het melkzuur dat wordt geproduceerd door de lactobacillen. 

Over onze glutenvrije zuurdesemstartercultuur

Onze biologische glutenvrije zuurdesemstarter is gebaseerd op bruine rijstmeel. Het bakken van glutenvrij brood is nog relatief nieuw, en glutenvrij zuurdesembrood is dat helemaal!  Om dan ook nog de starter zelf te gaan maken. Pfff. Gelukkig hebben wij hem voor je! 

Hier vind je enkele recepten:

https://www.kingarthurflour.com/recipes/gluten-free-sourdough-flatbread-recipe

https://www.kingarthurflour.com/recipes/gluten-free-sourdough-english-muffins-recipe

https://gfjules.com/recipes/gluten-free-sourdough-bread-recipe/

https://vanillaandbean.com/seeded-multigrain-gluten-free-sourdough-bread/

Stuur je ons je recept toe? Dan zetten wij hem erbij.

Inhoud

  • 5 gram gedroogde biologische glutenvrije rijstzuurdesem
  • Gedroogde zuurdesemstarter bevindt zich in een rusttoestand, waardoor je hem gemakkelijk kunt opslaan tot het moment dat je hem wilt activeren. Het duurt slechts ongeveer 1 week voordat hij geactiveerd is zodra je daarmee start! 

Waarom een gedroogde starter?

  • Een gedroogde starter is lang houdbaar
  • makkelijk te verschepen/mee te nemen, ook naar het buitenland
  • gaan niet achteruit door vervoer
  • licht in gewicht (verzendkosten)
  • je kunt hem al aanschaffen ook als je niet direct die week van plan bent zuurdesembrood te maken
  • je kunt een deel achter de hand houden voor het geval je zuurdesem dood gaat
  • na het activeren is de werking van de zuurdesem identiek aan verse zuurdesem

Meer leren over fermenteren

 

Lees Over Rot, of volg een workshop, ook voor bedrijven en instellingen!

Activeren

Koop een container die kan worden gesloten met een deksel (glazen pot, Tupperware, enz.). Was het goed uit met warm water en een beetje zeep. Laat de container afkoelen als deze heet is en voeg dan je zuurdesem toe.

DAG 1

Meng 75 g (glutenvrije) bloem en 75 g water (weeg het water) door je voorgerecht en roer goed. Sluit het deksel op de pot af. Vergeet niet dat de starter CO2 zal produceren, zodat er druk in de container wordt opgebouwd als deze stevig wordt gesloten, dus pas op wanneer u hem opnieuw opent. Laat de zuurdesem 24 uur op kamertemperatuur staan.

DAG 2

Gooi 150 g van de starter weg. Voer de zuurdesem op de tweede dag opnieuw met 75 g bloem en 75 g water en laat het nog 24 uur staan. Hierna is de zuurdesem geactiveerd en klaar voor gebruik. Als je ermee wilt bakken, raden we aan om nog eens 150 g van het voorgerecht weg te gooien en 3-4 uur voordat je van plan bent om het te gebruiken nogmaals 75 g bloem en 75 g water te geven.

Fermentatieproces

Als vuistregel geldt elke keer dat u de starter wilt voeren. weeg het en verdubbel het gewicht met 50% bloem en 50% water. Als je voorgerecht bijvoorbeeld 300 g weegt, gooi je 150 g weg, zodat je 150 g overhoudt. Voer nu met 75 g bloem en 75 g water, zodat je totale starter weer 300 g is.

Zuurdesem is een zeer winterharde cultuur. Zolang je het regelmatig water en bloem geeft, zal het overleven. Als u te veel, te weinig of zelfs vergeet uw zuurdesem te voeren. Geen paniek, het komt wel goed.

Het kan verkwistend zijn om zoveel zuurdesem weg te gooien. Als u echter niets weggooit voorafgaand aan het voeren, moet u het bij elke voeding veel meer bloem en water geven. Dit komt omdat het volume van de starter wordt verhoogd met elk voer, wat resulteert in meer gistcellen die meer voedsel nodig hebben. U neemt bijvoorbeeld uw 300g-starter en gooit geen 150g weg, u moet dan de hoeveelheid water en bloem verdubbelen. Dus in plaats van 75 g van elk zou je dat moeten verhogen tot 150 g van elk. Na verloop van tijd zul je een regime uitwerken dat het beste bij je bakbehoeften past.

Voor het beste succes bij het bakken met zuurdesem, voer de starter minimaal 3-4 uur voordat u ermee gaat werken. In het ideale geval voer het eenmaal de avond ervoor en opnieuw 3-4 uur voordat u het gebruikt.

© 2017 - 2020 Starterculturen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Meer informatie Accepteren
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.