Uniek: glutenvrij

Vorige Artikel 13 van 13 Volgende

Glutenvrije zuurdesem starter

Artikelnummer: 63
€ 11,00 € 9,99 (inclusief 9% btw)
Voorraad 17 stuks
Aantal

Onze biologische glutenvrije zuurdesemstarter is gebaseerd op bruine rijstmeel. Het bakken van glutenvrij brood is nog relatief nieuw, en glutenvrij zuurdesembrood is dat helemaal!  Om dan ook nog de starter zelf te gaan maken. Pfff. Gelukkig hebben wij hem voor je! 

Hier vind je enkele recepten:

https://www.kingarthurflour.com/recipes/gluten-free-sourdough-flatbread-recipe

https://www.kingarthurflour.com/recipes/gluten-free-sourdough-english-muffins-recipe

https://gfjules.com/recipes/gluten-free-sourdough-bread-recipe/

https://vanillaandbean.com/seeded-multigrain-gluten-free-sourdough-bread/

Stuur je ons je recept toe? Dan zetten wij hem erbij.

Inhoud

  • 5 gram gedroogde biologische glutenvrije rijstzuurdesem
  • Gedroogde zuurdesemstarter bevindt zich in een rusttoestand, waardoor je hem gemakkelijk kunt opslaan tot het moment dat je hem wilt activeren. Het duurt slechts ongeveer 1 week voordat hij geactiveerd is zodra je daarmee start! 

Waarom een gedroogde starter?

  • Een gedroogde starter is lang houdbaar
  • makkelijk te verschepen/mee te nemen, ook naar het buitenland
  • gaan niet achteruit door vervoer
  • licht in gewicht (verzendkosten)
  • je kunt hem al aanschaffen ook als je niet direct die week van plan bent zuurdesembrood te maken
  • je kunt een deel achter de hand houden voor het geval je zuurdesem dood gaat
  • na het activeren is de werking van de zuurdesem identiek aan verse zuurdesem

Meer leren over fermenteren? 
Lees Over Rot, of volg een workshop, ook voor bedrijven en instellingen!

Het activeren

Algemene tips

  • Misschien is het het beste om dit in het weekend te doen (misschien op donderdag beginnen) wanneer u bij u in de buurt bent.
  • Lees dit door voordat u begint met een idee van tevoren over welke benodigdheden en ingrediënten u elke dag nodig zult hebben.
  • Een opmerking over metaal: het is het beste om metalen te vermijden bij het werken met zuurdesem, vooral aluminium en koper, die hard kunnen reageren met de micro-organismen. Roestvrij staal is prima te gebruiken voor het mixen of bij het maken van brood, maar kies voor glas, porselein of een food-grade plastic voor opslag.
  • Zuurdesem is een levend organisme en het werken ermee heeft een leercurve . Net als een huisdier of plant, zal het zich anders gedragen met verschillende temperaturen, klimaten, meel, enz. Je zult snel de subtiele ritmes en voorkeuren leren, gewoon door eenvoudige observaties van dag tot dag. Je kunt je zuurdesemstarter zelfs een naam geven zoals vele anderen dat doen!
  • Hoe gedetailleerd dit ook mag lijken, je hoeft je niet geïntimideerd of bezorgd te voelen, zolang je er maar om geeft, zal het leven! 
  • Je kunt met deze starter bakken zodra deze is geactiveerd, binnen ongeveer 5-10 dagen! 

Benodigheden

  • een schone, heldere (gemakkelijker te bekijken) glazen, plastic of keramische pot of kom of grote kop (die minstens 2 kopjes kan bevatten, deze kleine starter heeft ruimte nodig om te groeien!)
  • een houten of plastic lepel om te roeren
  • maatlepels en/of weegschaal 
  • een ruimte met een redelijk stabiele (kamer)temperatuur. 

Ingrediënten

  • De starter (hou iets achter voor de zekerheid)
  • Volkorenmeel
  • Houd minstens een kilo bij de hand. Volkoren, spelt, rogge zijn een betere optie dan wit bij aanvang omdat de toegevoegde voedingsstoffen de gist en bacteriën helpen om een ​​betere 'jump-start' te krijgen. Je kunt later desgewenst overschakelen naar alle melen of bloem , nadat de starter actief en sterk is.
  • Kraanwater

De stappen

DAG 1

1. Neem 1 eetlepel lauwwarm water en doe het in een pot of kom. 

2. Voeg 1/2 theelepel van de starter uit de zak toe aan het water en roer. Laat de starter ongeveer 5-15 minuten hydrateren. 

3. Voeg 1 eetlepel volkoren meel toe  

4. Meng tot zijn gelijkmatig verdeeld.

5. Controleer of de consistentie van het beslag goed is. De consistentie moet niet te soepel of te stijf zijn om te roeren. Gewoon lekker dik .

6. Bedek je pot / schaal met iets schoons en ademends (doek, papieren handdoek, losse deksel, losse plasticfolie, papier, enz.). Bewaar ergens buiten direct zonlicht, op kamertemperatuur.

DAG 2

Na ongeveer 24 uur kan dit al dan niet tekenen van borrelen vertonen. Hoogstwaarschijnlijk zit er een laag water op je bloem. Als het er echt droog uitziet, bedek het dan met een dikkere doek of een los deksel voor stap 2 vandaag. Als je boven of in de hele boel kleine luchtbelletjes ziet, betekent dit dat het geactiveerd is en 'eet'.

1. Hoe dan ook (bubbels of niet), voer nog eens 1 eetlepel meel (ongeveer 8 g) en 1 eetlepel water. Roer het mengsel goed.

2. Doe de doek er weer overheen en laat nog eens 24 uur fermenteren.

DAG 3

Na 24 uur, zal hij misschien al tekenen van borrelen vertonen, en de consistentie van het deeg zal meer pannenkoekenbeslagachtig zijn. 

1. Voeg nu 3 eetlepels bloem (of ongeveer 24 g) en iets minder dan 3 eetlepels water toe 

2. Laat weer 24 uur zitten, of tot het verdubbeld is 

DAG 4

Herhaal. Nu zal uw starter waarschijnlijk verdubbelen in ongeveer 3-8 uur (afhankelijk van de temperatuur)

DAG 5 - 7
Herhaal. 

Je starter is klaar voor gebruik.

© 2017 - 2020 Starterculturen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Meer informatie Accepteren
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.